بررسی تخصصی عسل آویشن در طب سنتی – آیا عسل آویشن خاصیت درمانی دارد؟!

عسل آویشن یکی از محصولات طبیعی و سالم است که برای سلامتی کلی بدن مفید است.

به لطف خواص طبیعی عسل آویشن که از گیاه آن سرچشمه می گیرد، این شهد گوارا به عنوان مکملی برای سلامتی روزمره، محبوبیت زیادی دارد.

در این مقاله، برخی از خواص عسل آویشن را با جزئیات دقیق تری بررسی می کنیم. لطفا تا انتهای متن با ما همراه باشید.

عسل آویشن و خواص دارویی آن

عسل آویشن از انواع عسل های تک گل است که از شهد و گرده گل های آویشن به ویژه گونه های رایج آویشن (Thymus vulgaris) تهیه می شود.

گیاه آویشن خود یک گیاه چند ساله است (گیاهی که بیش از دو سال عمر می کند) و در مناطق گرم دنیا و در خاک با زهکشی خوب رشد می کند. این گیاه همیشه سبز از جمله گیاهانی است که در طول تاریخ مورد استفاده قرار گرفته است.

عکس گیاه آویشن

اولین موارد ذکر شده مربوط به یونانیان باستان است که معتقد بودند سوزاندن آویشن به عنوان بخور باعث ایجاد شجاعت بیشتری در افراد می شود. همچنین، رومی ها علاقه زیادی به رایحه های تولید شده از گیاه آویشن داشتند، همین امر باعث می شد که آنها خانه های خود را با این گیاه “پاک” کنند و همچنین از آن برای طعم دادن به عرقیات و پنیرها استفاده می کردند.

آویشن گیاهی کاملا متنوع و مفید است. هنگامی که از آن به عنوان روغن یا عسل استفاده می شود دارای عطری خاص است که دلیل اصلی محبوبیت آنهاست. درست همانند گیاه اصلی، عسل آویشن نیز معطر است و دارای طعم و مزه تند به خصوصی می باشد.

از جمله خواص عسل آویشن می‌توان به خواص دارویی آنتی اکسیدانی، ضد باکتری، تسکین دهنده سرفه و خلط آور، انرژی دهنده و تنظیم کننده سیستم ایمنی اشاره کرد.

عسل آویشن از شهد گل و گرده چندین گونه از آویشن، به ویژه Thymus vulgaris (آویشن معمولی)، Thymus serpyllum (آویشن وحشی) و Thymus herba-barona (گیاه آویشن) تولید می شود. به عنوان مثال، عسل آویشن تولید شده در یونان در درجه اول از آویشن وحشی است که آزادانه در ارتفاعات یونان رشد می کند و به عنوان یک عسل طبیعی و تمیز شناخته می شود.

عسل گیاه آویشن

عسل آویشنی که از نیوزیلند نشات گرفته است از گونه های رایج آویشن تولید می شود و دارای خواص ضد میکروبی بسیار خوبی است. این در حالی است که عسل آویشن ایتالیا، اغلب از آویشن وحشی و گیاه آویشن تهیه می شود و ممکن است طعم گل بیشتری را به خود بگیرد. سایر کشورها مانند ترکیه یا اسپانیا نیز در تولید عسل آویشن دارای تنوع هستند.

حدود 45٪ محتوای گرده عسل باید از یک منبع گیاهی باشد تا تک گل در نظر گرفته شود.

همانطور که بیان شد، این عسل یک نوع عسل تک گل است، اما به این معنی نیست که از یک منبع گل تهیه شده است. در واقع، همه انواع عسل تک گل از شهد و گرده گونه های گیاهان چند گلدار ساخته می شوند که یک گونه غالب است. اتفاق نظر کلی این است که حدود 45٪ محتوای گرده عسل باید از یک منبع گیاهی باشد تا تک گل در نظر گرفته شود.

با این حال، برخی از عسل ها با کمترین میزان 15% گرده از یک منبع، تک گل هستند و برخی دیگر ممکن است 80% گرده از یک گونه واحد را داشته باشند. به همین ترتیب، عسل آویشن از یک گونه اصلی آویشن تولید می شود، اما ممکن است حاوی گرده و شهد سایر گونه های آویشن یا گیاهان گل دهنده نیز باشد.

رنگ عسل آویشن و سرعت رُس بستن آن

به طور کلی، این عسل دارای رنگ کهربائی روشن است، اما بسته به گونه های غالب آویشن، ممکن است رنگ آن تیره تر باشد، به عنوان مثال، کهربا با رفلکس های نارنجی خفیف یا کهربا تیره (قرمز مایل به قهوه ای). این در حالی است که عسل آویشن یونانی که عمدتا از آویشن وحشی تهیه می شود، رنگ تیره تری دارد.

عکس و رنگ عسل آویشن

عسل آویشن زمان تبلور متوسطی دارد و چند ماه پس از برداشت بلورهای ریز تا متوسط را تشکیل می دهد. رنگ آن نیز تغییر کرده و کم رنگ می شود، کهربا روشن با ته رنگ زرد برای انواع روشن تر یا زرد تیره تر با ته رنگ قهوه ای برای انواع تیره.

طعم و بوی عسل آویشن

عسل آویشن بسیار معطر، دارای شیرینی متوسط و طعم و بوی قوی و ماندگار است. عطر و طعم این عسل غنی است و شامل نت های گیاهی تند و صمغی می‌باشد. از دیگر رایحه های مشخص شده در عسل آویشن می‌توان به مزه فلفل یا حتی طعم شراب اشاره کرد. به طور کلی، مشخصات عطر و طعم پیچیده، این عسل غنی، معطر، گیاهی و قوی است.

خواص عسل آویشن (خواص دارویی)

عسل طبیعی آویشن، دارای طعم و مزه مشخص، تند و ملایم تلخی است که به علت غلظت بالای تیمول (یک گیاه مفید فنل) در مبارزه با التهاب در سراسر بدن موثر است. به عنوان مثال، اگر گلودرد دارید، یک فنجان چای عسل آویشن می تواند تسکین کننده درد شما باشد.

خواص عسل آویشن

خواص مختلف این نوع خاص از عسل باعث می شود که برای انواع مختلف بیماری ها مانند خستگی، آکنه یا ورم معده مفید باشد، اما عسل آویشن در درجه اول به بهبود سلامت سیستم های گوارشی و تنفسی کمک می‌کند. در ادامه این مقاله 10 دلیل مفید بودن عسل آویشن برای شما آورده شده است:

1- ضد باکتری قوی

گیاه آویشن یک گیاه معطر است که غنی از روغنهای اساسی است. روغنهای اساسی نه تنها ترکیبات طعم دهنده مهمی هستند، بلکه دارای اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی چشمگیری می باشند.

رایحه قوی عسل آویشن بیانگر وجود ترکیبات ضد میکروبی است.

رایحه قوی عسل آویشن بیانگر وجود چنین ترکیبات ضد میکروبی است که عملکرد ضد باکتریایی آن را نشان می دهد. علاوه بر این، این عسل نیز مانند اکثر عسل ها حاوی یک ضد باکتری مهم طبیعی به نام پراکسید هیدروژن است که تا حد زیادی مسئول کاهش تعداد باکتری ها و جلوگیری از انتشار آنهاست.

عناصر دیگری که اثر ضد باکتریایی عسل آویشن را تشکیل می دهند، PH اسیدی و رطوبت کم آن است که در کاهش بار باکتریایی و عفونت موثر هستند. این عسل و سایر عسل ها کمک بزرگی برای درمان عفونت های تنفسی مانند سرماخوردگی، رینوزینوزیت، برونشیت و غیره و علائم آن مانند گلو درد، سرفه بی امان یا کم اشتهایی می باشند. همچنین، بهبود زمان ترمیم زخم و حتی کاهش آکنه به دلیل داشتن اثر ضد باکتریایی قوی از دیگر مزایای این ماده ارگانیک است.

2- مفید برای ورم معده

عسل آویشن با انجام یک عمل تسکین دهنده روی پوشش تحریک شده معده و تشویق آن به بهبود، ممکن است به ورم معده کمک کند. اعتقاد بر این است که این خاصیت ناشی از اثر ضد باکتریایی عسل و قوام طبیعی غلیظ آن است که ممکن است یک عمل تسکین دهنده و ضد التهابی روی پوشش معده داشته باشد. توصیه می شود که هر روز صبح یک قاشق غذاخوری عسل خام و گرم نشده را با معده خالی بخورید و خوردن یا نوشیدن هر چیزی را حداقل به مدت یک ساعت به تعویق بیندازید.

با این حال، ورم معده یک مسئله جدی پزشکی است و خوردن عسل یک روش درمانی مکمل و جایگزین است. در حالی که عسل آویشن به عنوان یک روش خاص کارآمد است، برای درمان و اجتناب از ورم معده حتما به پزشک مراجعه کنید.

3- منبع ویتامین‌ها و سایر مواد مغذی

عسل آویشن با داشتن محتوای سخاوتمندانه ای از قندهای طبیعی و مقدار کمی ویتامین، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و سایر عناصر با ارزش غذایی مانند گرده یا موم، مقوی است و می تواند به عنوان یک ماده غذایی سالم برای رژیم غذایی فرد محسوب شود. برخی از مواد مغذی موجود در عسل آویشن شامل ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، سدیم و منیزیم، مس، آهن و روی به مقدار بسیار کمی است.

4- اثر انرژی بخشی

یک قاشق غذاخوری عسل می‌تواند به مدت 15 دقیقه یا بیشتر شما را به سطح بالایی از انرژی برساند.

عسل آویشن عسلی مقوی است که سطح انرژی را بازیابی، با خستگی مقابله، به بازگرداندن اشتها کمک و از افت قند خون جلوگیری می‌کند. یک قاشق غذاخوری عسل می‌تواند به مدت 15 دقیقه یا بیشتر شما را به سطح بالایی از انرژی برساند.

5- خواص تعدیل سیستم ایمنی

مانند سایر انواع عسل، عسل آویشن نیز دارای گرده است که حتی گاهی اوقات در مقادیر بسیار زیاد تا حدود 90٪ می رسد. تحقیقات نشان داده است که گرده دارای خواص تعدیل سیستم ایمنی است، به عنوان مثال با افزایش تعداد گلبول های سفید، پاسخ سیستم ایمنی بدن را بهبود می بخشد. به عبارت دیگر، خوردن عسل پیامدهای مثبتی در پاسخ سیستم ایمنی بدن ما دارد، البته به شرطی که حساسیت نداشته باشیم.

[irp posts=”27427″ name=”دقیقاً گرده زنبور چقدر مغذی است؟ دوز مصرفی آن چه میزان است؟”]

به علت ایجاد واکنش های آلرژیک گرده موجود در عسل آویشن می‌تواند هم خوب و هم بد باشد. این گرده از آن جهت خوب است که سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند تا به باکتریها و سایر عوامل بیماری زا پاسخ بهتری بدهد. در عین حال، گرده عسل آویشن می تواند مضر باشد، زیرا افراد دارای سیستم ایمنی پرکار، ممکن است به این نوع خاص گرده عسل حساسیت داشته باشند و در صورت خوردن آن خطر واکنش آلرژیک که به طور بالقوه تهدید کننده زندگی است، را بروز دهند.

احتمال دیگر حساسیت به سایر عناصر موجود در عسل، نه گرده، بلکه آنزیم های ترشح شده توسط زنبورها برای تولید عسل آویشن است. در این حالت، یک فرد آلرژیک باید از انواع و اقسام عسل و سایر محصولات زنبور عسل خودداری کند.

6- ضد آلرژی

با وجود حساسیت برخی از افراد به گرده عسل، عسل آویشن به علت اینکه حاوی انواع مختلفی از ترکیبات ضد حساسیت مانند کوئرستین است، به عنوان سلاحی علیه آلرژی های فصلی کاربرد فراوانی دارد.

کوئرستین شناخته شده که غشای سلولی بازوفیل ها و ماست سل ها را تثبیت می کند (که هیستامین های ناشی از واکنش را آزاد می کنند)، به کاهش فرکانس و شدت واکنش های آلرژیک کمک می کند.

7- منبع آنتی اکسیدان های قوی

در زندگی روزمره ما مواردی مانند آلودگی هوا، سموم دفع آفات و حتی نور خورشید به ایجاد رادیکال های آزاد کمک می کنند، اما مصرف دوز منظم عسل آویشن می تواند آسیب های ناشی از آنها را به حداقل مقدار ممکن برساند.

هرچه عسل آویشن تیره تر باشد، محتوای آنتی اکسیدانی آن بیشتر است. این عسل حاوی مقادیر خوبی از پلی فنل های آنتی اکسیدان، به ویژه فلاونوئیدها و همچنین کاروتنوئیدها است که از سلول ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کند و به جلوگیری از بیماری های جدی تر ناشی از استرس اکسیداتیو مانند سرطان، دیابت، بیماری های قلبی عروقی و به طور کلی بیماری های التهابی کمک می کند.

8- کمک به درمان زخم ها و سوختگی ها

در حالی که عسل آویشن به عنوان خوراکی مورد مصرف قرار می گیرد که می توانید آن را روی نان تُست پخش کنید و به عنوان بخشی از صبحانه خوشمزه میل کنید، همچنین می‌توانید به صورت موضعی بر روی بریدگی ، سوختگی و زخم ها نیز استفاده کنید که بسیار مفید است. دلیل این امر داشتن خواص ضد باکتریایی قوی است که به کاهش تورم و التهاب در مناطقی از پوست آسیب دیده کمک می کند.

9- تسکین گلو درد به طور طبیعی

قوام و چسبناک بودن عسل به آن اجازه می دهد تا به پوشش گلو بچسبد و یک لایه محافظ ایجاد کند و بدین ترتیب مخاط تحریک شده می تواند بهبود یابد. علاوه بر این، اثر ضد باکتریایی آن به کاهش بار باکتری و عفونت در گلو کمک می کند. اما برای اینکه عسل کارآمد باشد، باید خام و گرم نشده باشد و حداقل یک ساعت بعد از مصرف آن، از خوردن و آشامیدن خودداری کنید و چندین بار در روز درمان را تکرار کنید.

10- کمک به تسکین سرفه

عسل آویشن دارای قوام غلیظ و تسکین دهنده است که به آرامش رفلکس سرفه و تسکین آن کمک می‌کند. علاوه بر این، می توانید برای خلاص شدن از خلط، مقداری از آن را به چای گرم اضافه کنید تا ترکیب ایجاد شده به عنوان ملین خفیف عمل کند. همچنین، افزودن آبلیمو یا انتخاب چای قابض (به عنوان مثال عسل آویشن و چای لیمو) می تواند به افزایش اثر خلط آوری کمک کند.

با توجه به مطالب بیان شده، اگر سرفه آزار دهنده دارید، عسل آویشن راهی عالی برای کنترل آن است، زیرا می تواند با علائم تجمع مخاط و ناراحتی تنفسی مقابله کرده و احساس آرامش را برای شما ایجاد کند.

با توجه به مطالب بیان شده، عسل آویشن یک عسل معطر و گیاهی با طعم قوی، دارای فواید سلامتی بیشمار است. از جمله خواص عسل آویشن می‌توان به کمک در ترمیم زخم، تسکین سرفه، کاهش ناراحتی گلو، انرژی زا و آنتی اکسیدان بودن آن اشاره کرد. عسل آویشن می تواند به عنوان غذا یا به صورت موضعی روی پوست برای از بین بردن لکه، قرمزی یا آکنه استفاده شود. برای دستیابی به بهترین نتیجه، عسل باید خام، گرم و فیلتر نشده مصرف شود.

پردازش و فرآوری عسل با حرارت برای مایع شدن و فیلتر کردن، بخش زیادی از عناصر غذایی مفید آن را از بین می برد. نگهداری و قرار دادن عسل آویشن در شرایط نامناسب می تواند تا حد زیادی بر خواص مفید آن تأثیر بگذارد.

در فصل زمستان سرفه و سرماخوردگی در همه جا شایع است، بنابراین داشتن یک عسل آویشن برای شما یا خانواده عزیزتان ایده خوبی است.

منابع: natureword, naturesblends

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *