1. خانه
  2. keyboard_arrow_left
  3. مقالات
  4. keyboard_arrow_left
  5. عسل
  6. keyboard_arrow_left
  7. عسل خام
  8. keyboard_arrow_left
  9. خواص درمانی و دارویی عسل طبیعی خالص

خواص درمانی و دارویی عسل طبیعی خالص

عسل خام
بدون دیدگاه

عسل خالص عسلی است که تحت هیچ‌گونه عملیاتی اعم از پاستوریزه کردن، حرارت دادن، فیلتر کردن و یا هر نوع عملیات دیگری که روی عسل صورت می‌پذیرد قرار نگرفته باشد.

این موارد بیشتر روی عسل‌های تجاری صورت گرفته و تمام خواص درمانی عسل خالص را از بین می‌برد. احتمالاً شما هم با هزاران خواص درمانی عسل آشنایی داشته و آنها را شنیده‌اید. اما تمام این خواص درمانی عسل مربوط به عسل خالص است.

از این رو شناخت ویژگی‌های عسل خالص و تمایز آن با عسل‌های تقلبی می‌تواند در سلامت فیزیکی شما نیز تأثیر بسزایی داشته باشد. در متن حاضر قصد داریم تا خواص درمانی عسل طبیعی خالص را با هم مرور کنیم.

خواص درمانی عسل طبیعی

اگر یک ورزشکار هستید، عسل بهترین تقویت کننده برای شماست، چرا که به سادگی سطح انرژی را حفظ می‌­کند. از دیگر مزایای عسل طبیعی، بهبود سطح کلسترول و کاهش فشار خون است. همچنین، این ماده ارگانیک خطر بیماری­‌های قلبی را نیز کاهش می­‌دهد. اگر بیمار دیابتی هستید، این شهد شیرین برای شما مانند یک دوست صمیمی عمل می‌­کند، چرا که سطح قند خون را خیلی سریع افزایش نمی‌دهد. در صورت سوختگی یا بثورات پوستی، برای شما معجزه خواهد کرد. همچنین، عسل طبیعی قدرت مبارزه با سرفه را نیز دارد.

از این ماده طبیعی در انواع داروها و شربت­‌های ضد سرفه استفاده می­‌شود. عسل ارگانیک مورد علاقه شما به حفظ وزن نیز کمک می‌کند. از این رو فواید عسل را به عنوان یک شیرین کننده ساده ارزیابی نکنید.

با بیان مفاهیم بالا حالا قصد داریم خواص درمانی عسل طبیعی را با هم مرور کنیم. البته ذکر این نکته الزامی است که تمام خواص بیان‌ شده در ادامه این مقاله تنها مختص عسل خالص بوده و عسل‌های فرآوری شده یا حرارت دیده‌ شده ممکن است همه یا هیچ‌ کدام از این خواص را نداشته باشند.

عسل از قدیم یک داروی بسیار مهم در طب سنتی بوده و هنوز هم از خواص درمانی آن در پزشکی استفاده می‌شود. خواص زیر از مهم‌ترین خواص درمانی عسل خالص می‌باشند که همگی به اثبات رسیده‌اند.

۱- اثرات آنتی اکسیدانی (منبع خوبی از آنتی اکسیدان­ها)

عسل طبیعی حاوی مجموعه‌­ای از مواد شیمیایی گیاهی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می­‌کنند. بعضی از انواع عسل به میزان میوه و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان می‌­باشند. آنتی اکسیدان­ها به محافظت از بدن شما در برابر آسیب سلول به دلیل وجود رادیکال­های آزاد کمک می‌­کنند. رادیکال­های آزاد منجر به افزایش سرعت روند پیری شده و همچنین ممکن است به کاهش بیماری­‌های مزمن مانند سرطان و بیماری­‌های قلبی کمک کنند.

تحقیقات نشان داده است که ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در عسل طبیعی به نام پلی فنول ممکن است در جلوگیری از بیماری‌­های قلبی نقش مهمی داشته باشند. در واقع، آنتی اکسیدان­‌ها با جمع آوری رادیکال­‌های آزاد، استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش می‌­دهند. دانشمندان استرس اکسیداتیو را با طیف وسیعی از بیماری‌­های مزمن سلامتی، از جمله بسیاری از سرطان­‌ها مرتبط دانسته‌­اند. با داشتن یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان، افراد می‌­توانند خطر ابتلا به بیماری­های مزمن را کاهش دهند.

محققان بر این باورند که برخی از اصلی­‌ترین مزایای سلامتی عسل از محتوای آنتی اکسیدانی آن ناشی می­‌شود. عسل طبیعی حاوی طیف وسیعی از ترکیبات از جمله مواد شیمیایی، فلاونوئیدها و اسید اسکوربیک می­‌باشد که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می‌کنند.

پاستوریزاسیون تعداد آنتی­اکسیدان­‌های موجود در عسل طبیعی را کاهش می‌­دهد، این بدان معنی است که عسل پاستوریزه ممکن است مزایای مشابه عسل طبیعی را نداشته باشد. هیچ تحقیق خاصی در مورد چگونگی تأثیر پاستوریزاسیون بر آنتی اکسیدان‌­های موجود در عسل وجود ندارد، اما مطالعات نشان می­‌دهد که گرم کردن مواد غذایی می‌­تواند محتوای آنتی اکسیدانی آنها را کاهش دهد.

۲- تغذیه

عسل طبیعی حاوی مواد مغذی خاصی است که می­‌توان آن را به عنوان یک ماده افزودنی سالم به رژیم غذایی افزود. مواد مغذی و ترکیب شیمیایی عسل طبیعی در کشورها و محیط­های مختلف متفاوت است و تا حدی به نوع گل­هایی که زنبورهای عسل، شهد خود را از آنها جمع­‌آوری می­‌کنند، بستگی دارد. صرف نظر از این عوامل، عسل طبیعی حاوی ترکیبات بسیار مفیدی مانند آنتی اکسیدان­ها، اسیدهای آمینه و ویتامین­‌هاست.

یک قاشق غذاخوری یا ۲۱ گرم (گرم) عسل طبیعی حاوی ۶۴ کالری و ۱۶ گرم قند است. این مقادیر ممکن است بین عسل‌های مختلف، متفاوت باشد.

عسل طبیعی به طور طبیعی حاوی مقادیر کمی از ویتامین­ها و مواد معدنی زیر است:

  • نیاسین
  • ریبوفلاوین
  • اسید پانتوتنیک
  • کلسیم
  • منیزیم
  • منگنز
  • پتاسیم
  • فسفر
  • فلز روی

عسل به طور طبیعی حاوی قند است، اما کمی بیشتر از نیمی از قند موجود در عسل طبیعی، فروکتوز است. این در حالی است که تحقیقات، فروکتوز را با مشکلات مختلف سلامتی مرتبط دانسته است. حتی با وجود مقادیری از فروکتوز، عسل طبیعی گزینه سالم­‌تری نسبت به قند مصنوعی می­‌باشد.

۳- بهبود زخم با عسل

از زمان‌های بسیار قدیم از عسل طبیعی برای درمان زخم‌ها استفاده می‌شد. عسل خالص با داشتن خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدویروسی و آنتی باکتریال خود می‌تواند باعث ضدعفونی شدن جای زخم شده و التیام آن را سرعت بخشد. مواد موجود در عسل همچنین باعث تحریک لنفوسیت‌ها و فاگوسیت‌ها شده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌نماید.

همچنین، عسل به آزاد­سازی اکسیژن از زخم و بهبود آن کمک می­‌کند. شما می­‌توانید عسل طبیعی  را مستقیما روی بریدگی‌­ها و سوختگی­‌های جزئی قرار دهید، سپس گاز یا باند را روی زخم بگذارید.

۴- عسل طبیعی مکمل داروهای دیابت

شاید جالب باشد که عسل با این همه قند یکی از درمان‌های دیابت محسوب می‌شود. در بیماران دیابتی مصرف عسل طبیعی باعث کاهش چشمگیر سطح گلوکز پلاسما در مقابل دکستران شده و به این ترتیب باعث کنترل قند خون می‌شود. در بسیاری از کشورها از عسل به عنوان یک مکمل داروهای دیابتی استفاده‌ شده و شواهد زیادی برای خواص درمانی عسل خالص در بیماران دیابتی وجود دارد.

برخی تحقیقات نشان داده است که این ماده ارگانیک، اثر محافظتی خوبی در برابر دیابت ایجاد کند و برخی از انواع عسل نیز می‌­توانند به بهبود سطح کلسترول کمک کنند.

عسل طبیعی حتی اگر حاوی قندهای ساده مانند فروکتوز و گلوکز باشد، اما دارای قند سفید یا شیرین کننده­‌های مصنوعی نیست. ترکیب دقیق فروکتوز و گلوکز موجود در عسل به بدن کمک می‌­کند تا سطح قند خون را تنظیم کند. بعضی از انواع عسل­‌ها شاخص قند خون پایینی دارند، بنابراین قند خون شما را کنترل می­‌کنند.

افرادی که دارای بیماری دیابت و یا رژیم‌­های محدود قندی، برای جلوگیری از تغییرات چشمگیر در سطح قند خون باید عسل طبیعی را با احتیاط بیشتری ​​مصرف کنند. عسل خالص شاخص گلیسمی (GI 58) دارد، به این معنی که تأثیر متوسطی بر روی سطح قند خون دارد.

۵- شکست سرطان

عسل خالص یکی از عوامل تأثیرگذار روی سیستم ایمنی بدن است. مواد درون این ماده شفابخش با جلوگیری از تکثیر سلولی و اصلاح پیشرفت چرخه سلولی خواص درمانی زیادی برای سرطان‌هایی نظیر سرطان پوست و سرطان دهانه رحم دارد. در چندین آزمایش صورت گرفته بر روی تومورهای ناشی از سرطان دهان، سینه، لوسمی، روده بزرگ، کبد و مثانه در حیوانات اثرات ضد سرطانی عسل به اثبات رسیده است.

حتماً بخوانید
علت رس بستن عسل چیست و چگونه از آن جلوگیری کنیم؟

۶- پیشگیری از آسم با عسل خالص

عسل طبیعی توانایی‌های خود را در جلوگیری و پیشگیری از علائم بیماری‌های تنفسی نظیر آسم و برونشیت مزمن نشان داده است. این نتیجه حتی بر روی حیوانات مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج آن به اثبات رسیده است.

پژوهشگران همچنین ثابت نموده‌اند که استفاده از عسل باعث کاهش تغییرات هیستوپاتولوژیک مربوط به آسم در مجاری هوا شده و از التهاب راه‌های هوایی جلوگیری می‌نماید. این عمل در نهایت می‌تواند منجر به مهار آسم گردد. استنشاق عسل نیز می‌تواند برای بیماری‌های تنفسی مانند آسم تأثیرات مثبتی داشته باشد.

۷- ایجاد تعادل در بدن

عسل طبیعی حداقل ۴۰۰۰ سال در هند در پزشکی آیورودا مورد استفاده قرار گرفته است و به نظر می‌­رسد که بر عدم تعادل مواد اولیه بدن تأثیر مثبت می­‌گذارد. از جمله سایر فواید سلامتی عسل می­‌توان به بهبود بینایی، کاهش وزن، درمان ناتوانی جنسی و انزال زودرس، اختلالات دستگاه ادراری، آسم، اسهال و حالت تهوع اشاره کرد.

این ماده ارگانیک کیفیت نفوذ در عمیق‌­ترین بافت‌­های بدن را دارد. وقتی عسل با سایر داروهای گیاهی استفاده می‌­شود، کیفیت دارویی مواد گیاهی را افزایش و به آنها کمک می‌­کند تا به بافت‌های عمیق‌­تری نفوذ کنند.

۸- عسل و کنترل بیماری‌های قلبی عروقی

وجود آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند فلانوئیدها، پلی‌فنولیک‌ها، ویتامین C و مونوفنولیکها در عسل طبیعی می‌تواند خطر ابتلا به نارسایی‌های قلبی عروقی را کاهش دهد. سه مکانیسم مؤثر ناشی از استفاده از عسل خالص برای درمان بیماری‌های قلبی عروقی، بهبود عروق کرونر، کاهش امکان لخته شدن پلاکت‌ها در خون و مهار لیپوپروتئین‌های با چگالی کم از اکسیداسیون می‌باشد.

۹- محافظت از مغز

برخی شواهد نشان می‌­دهد که عسل دارای قدرت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که می‌­تواند برای عملکرد مغز مفید باشد. یک مطالعه بر روی حیوانات نشان داد که مصرف عسل طبیعی در موش‌ها، آنها را در برابر آسیب مغزی ناشی از قرار گرفتن در معرض سرب محافظت می­کند.

علاوه بر این، بررسی‌­ها نشان می­‌دهد که عسل طبیعی حاوی مواد مفیدی است که به مبارزه با التهاب در هیپوکامپ (بخشی از مغز درگیر با حافظه) کمک کند.

۱۰- داشتن پوستی زیبا با عسل طبیعی

خاصیت ضد باکتریایی عسل طبیعی به ویژه برای پوست بسیار مفید است و در صورت استفاده با سایر مواد می‌­تواند مرطوب کننده و مغذی بسیار مفیدی باشد! برای یک درمان زیبایی خانگی قدرتمند، ماسک صورت عسل را امتحان کنید.

۱۱- درمان بیماری‌های عصبی با مصرف عسل طبیعی

عسل طبیعی از جمله مغذی‌ترین مواد خوراکی است. یکی دیگر از خواص درمانی آن، کمک به درمان بیماری‌های عصبی است. خاصیت ضد اضطرابی، ضدافسردگی، ضد تشنج و ضد درد عسل باعث بهبود سیستم عصبی انسان در بیماری‌های عصبی می‌شود. همچنین پلی فنول‌های موجود در عسل خالص باعث جلوگیری از بروز اختلالات مربوط به حافظه نیز شده و تقویت حافظه را به دنبال دارد.

۱۲- درمان بیماری‌های دستگاه گوارش و معالجه اسهال

عسل طبیعی  ممکن است اثر تسکین­‌دهنده­‌ای در هضم غذا داشته باشد و به کاهش علائم و درمان مشکلات گوارشی مانند اسهال کمک می­‌کند. مطالعه‌­ای بر روی ۱۵۰ کودک مبتلا به گاستروانتریت حاد نشان داد که خوردن عسل طبیعی تاثیر بسیار خوبی در بهبودی اسهال دارد. این بدان علت است که با مصرف عسل، حرکات روده افراد کاهش یافته و این بیماری سریعتر بهبود می‌­یابد.

عسل روش درمانی مناسبی برای باکتری­‌های هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori) است، هرچند که می‌­تواند یکی از دلایل عمده زخم معده نیز باشد. همچنین، عسل طبیعی یک پروبیوتیک قدرتمند است که علاوه بر کمک به فرآیند هضم، برای سلامت کلی بدن نیز بسیار مفید است.

برای کمک به درمان اسهال خفیف، یک قاشق چای­خوری عسل طبیعی را میل بفرمایید و یا عسل را با یک نوشیدنی مخلوط کنید. از مصرف زیاد عسل خودداری کنید زیرا قند اضافی منجر به افزایش میزان اسهال خواهد شد.

۱۳- تنظیم قند خون

برخی تحقیقات نشان داده است که این ماده ارگانیک، اثر محافظتی خوبی در برابر دیابت ایجاد کند و برخی از انواع عسل نیز می‌­توانند به بهبود سطح کلسترول کمک کنند.

عسل طبیعی حتی اگر حاوی قندهای ساده مانند فروکتوز و گلوکز باشد، اما دارای قند سفید یا شیرین کننده­‌های مصنوعی نیست. ترکیب دقیق فروکتوز و گلوکز موجود در عسل به بدن کمک می‌­کند تا سطح قند خون را تنظیم کند. بعضی از انواع عسل­‌ها شاخص قند خون پایینی دارند، بنابراین قند خون شما را کنترل می­‌کنند.

افرادی که دارای بیماری دیابت و یا رژیم‌­های محدود قندی، برای جلوگیری از تغییرات چشمگیر در سطح قند خون باید عسل طبیعی را با احتیاط بیشتری ​​مصرف کنند. عسل خالص شاخص گلیسمی (GI 58) دارد، به این معنی که تأثیر متوسطی بر روی سطح قند خون دارد.

خطرات و عوارض جانبی عسل

تا زمانی که فرد به گرده زنبورعسل حساسیت نداشته باشد، استفاده از عسل طبیعی به طور کلی بی­‌خطر است. مراکز کنترل و حفاظت از بیماری­ها (CDC) معتقدند که به دلیل خطر بوتولیسم نوزادان زیر ۱ سال، نباید به آنها عسل داد. این امر برای انواع مختلف عسل از نوع طبیعی تا مصنوعی صادق است.

عسل طبیعی علاوه بر پرو بیوتیک‌­ها و مواد مغذی مفید، می­‌تواند باکتری‌­های مضر مانند کلستریدیوم بوتولینوم را نیز حمل کند. این ماده به ویژه برای نوزادان خطرناک است. علائم مسمومیت با بوتولیسم در نوزادان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • یبوست
  • تنفس آرام
  • افتادگی پلک­ها
  • از دست دادن کنترل سر
  • فلجی که به سمت پایین گسترش می­‌یابد
  • تغذیه ضعیف
  • بی­حالی
  • گریه ضعیف

در بزرگسالان، علائم می‌­تواند شامل یک دوره کوتاه اولیه اسهال، استفراغ و به دنبال آن یبوست و علائم شدیدتر مانند تاری دید و ضعف عضلانی باشد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم پس از خوردن عسل به پزشک مراجعه کنید.

منبع: ncbi, honeypedia, healthline, medicalnewstoday, realfoodforlife

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست