احتمالا به شما هم گفتهاند رس بستن عسل نشانه نامرغوب بودن آن است؟!
اشکالی ندارد. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم تفاوت شکرک زدن و رس بستن عسل در چیست؟ چرا عسل خام رس میزند؟ راههای جلوگیری از رس بستن عسل چیست؟ و برای از بین بردن آن چه باید کرد؟
دلیل رس بستن عسل
عسل طبیعی از ترکیب قندهایی مثل گلوگز و فروکتوز و با آب ساخته میشود. زنبورهای عسل این قندها را از شهد گلها و گیاهان به دست میآورند.
مقدار قند موجود در عسل از آب بیشتر است. به همین دلیل با گذشت زمان گلوگز از آب جدا میشود و باعث تشکیل کریستالهایی در عسل میشود. به این فرآیند رس بستن عسل گفته میشود.
شکرک زدن بیشتر در عسل های گرما دیده رخ میدهد اما رس بستن در عسل های گرما ندیده و خام رخ میدهد.
عسل رس بسته با عسل شکرک زده متفاوت است!
در عسل شکرک زده دانههای کریستالی درشتتر و زبرترند اما در عسل رس بسته نرم و خیلی ریز. شکرک زدن بیشتر در عسل های گرما دیده رخ میدهد اما رس بستن در عسل های گرما ندیده و خام رخ میدهد.
زنبوردارها عسل را به دوشکل عسل خام و عسل فرآوریشده به بازار عرضه میکنند. عسل خام عسلی است که مستقیما از کندو گرفته شده و هیچ تغییری روی آن صورت نگرفته است. این عسل به دلیل اینکه حاوی ذرات ریز موم و گردهی گل است زودتر رس میبندد.
عسل فرآوریشده عسلی است که حرارت دیده و از صافی رد شده است. هدف از فراوری عسل این است که گردهی گل و سایر ذرات را از آن جدا کنند تا شفافتر و زیباتر باشد و دیرتر رس ببند. همچنین خیلی دیرتر نیاز به از بین بردن شکرک و رس عسل خواهید داشت.

عسل رس بسته
حرارت دادن، بخشی از مواد مغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در عسل را از بین میبرد. علاوه بر این احتمال دارد که در زمان فرآوری عسل به آن شیرینکنندهها و قندهای مصنوعی اضافه شود.
مطالعات نشان داده است گردهی گل که در حین فرآوری از عسل خام جدا میشود، به از بین بردن عفونتها و بهبود عملکرد کبد، پیشگیری از بیماریهای قلبی و سکته کمک کند.
از بین بردن رس زدگی عسل
زمانی که عسل خام شروع به رس بستن میکند، کریستالهای موجود در آن شروع به ساخت کریستالهای جدید میکنند، و به تدریج تمام عسل رس میبندد. برای از بین بردن رس زدگی عسل ، ظرف آن را چند دقیقه در آب داغ که دمایی حدود 50 درجهی سانتیگراد دارد قرار دهید.
حرارت بالا باعث ایجاد یک مادهی سمی به نام هیدروکسی متیل فورفورال در عسل میشود.
کریستالهای عسل به آرامی از بین میروند. از حرارت دادن مستقیم عسل یا قرار دادن عسل در آبجوش برای از بین بردن رس زدگی عسل خودداری کنید. چرا که حرارت بالا باعث ایجاد یک مادهی سمی به نام هیدروکسی متیل فورفورال در عسل میشود که برای سلامت انسان مضر است.
اگر عسل چند بار گرم و سرد شود، رنگ، عطر و خواص خودش را از دست میدهد. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم برای از بین بردن تبلور عسل هر بار فقط به اندازه ی مصرفتان عسل را گرم کنید.
راههای جلوگیری از رس بستن عسل
چندین عامل بر زمانی که طول میکشد تا عسل متبلور شود، تاثیرگذار است. بهتر است عسل را در شرایطی نگهداری کنید که دیرتر رس ببندد. اولین عامل دمای محلی است که عسل را در آن نگهداری میکنید. هر چه دما بیشتر باشد، عسل کمتر رس میزند.
اما دمای بالا باعث میشود که عسل به محل مناسبی برای رشد باکتریها تبدیل شود، دمای خیلی پایین هم باعث میشود که عسل سریعتر رس ببندد. بهترین دما برای پیشگیری از تبلور عسل حدود 21 درجه سانتیگراد است.

جلوگیری از رس بستن عسل
عامل بعدی، ظرفی است که عسل را در آن نگهداری میکنید. بهتر است که عسل را به جای ظرفهای پلاستیکی در ظرفهای شیشه ای نگهداری کنید. رطوبت باعث رس بستن عسل میشود.
پلاستیک نسبت به شیشه منافذ بیشتری دارد و باعث میشود که رطوبت بیشتری به عسل برسد به همین دلیل عسل در ظرفهای پلاستیکی سریعتر رس میبندد.
عسلهایی که میزان قند فروکتوز بالاتری دارند، مثل عسل اقاقیا و عسل مریم گلی آهستهتر رس میبندند.
سرعت تبلور عسل به نوع عسل هم ارتباط دارد. عسلهایی که درصد قند گلوکوز آنها بالاتر است، مثل عسل شبدر، عسل اسطوخودوس، و عسل قاصدک سریعتر رس میبندند. در حالی که عسلهایی که میزان قند فروکتوز بالاتری دارند، مثل عسل اقاقیا و عسل مریم گلی آهستهتر رس میبندند.
اگر شما به عسل رس بسته علاقه ای ندارید، میتوانید عسل مصرفی خود را از انواعی انتخاب کنید که آهستهتر رس میبندند.
در نهایت آسانترین راه برای پیشگیری از رس بستن عسل این است که از خریدن مقدار زیادی عسل خودداری کنید، و عسل خود را قبل از رس زدن مصرف کنید.
نتیجهگیری
عسل خام در مقایسه با عسل فرآوری شده، موادمغذی و آنتیاکسیدانهای بیشتری دارد. عسل خام به دلیل وجود ذرات و گرده گل سریعتر رس میبندد.
اگر عسل شما رس زد برای از بین بردن رس زدگی آن ، میتوانید آن را در آب داغی که دمایی حدود 50 درجه سانتی گراد دارد، گرم کنید.
دقت کنید دمای بالا برای از بین بردن تبلور عسل، خواص آن را از بین میبرد. برای جلوگیری از تبلور عسل خام آن را در ظروف شیشه ای، و دمای 21 درجه ی سانتیگراد نگهداری کنید. بعضی انواع عسل سریعتر رس میبندند و بعضی دیرتر، اگر به مصرف عسل رس بسته علاقه ای ندارید، عسلهایی که فروکتوز بالاتری دارند، مثل عسل اقاقیا و مریمگلی، را خریداری کنید.