عسل خام چیست؟
عسل خام ، مایعی شیرین و طلایی است که توسط زنبورهای عسل تولید شده و فرآوری یا پاستوریزه نمیشود. زنبورهای عسل، این شهد شیرین را در مکعبهای کوچک و شش ضلعی لانه زنبوری و یا کندو عسل ذخیره میکنند.
کندو حاوی گرده زنبور عسل، موم و قسمتهایی از زنبورهای مرده است. تولیدکنندگان عسل معمولاً آنرا را از فیلتر عبور میدهند تا جایی که ممکن است ناخالصیهای آن را جدا کنند، اما برخی از آنها همچنان باقی میمانند که خوردنشان خطر چندانی ندارد.
عسل خام، عسلی است که گرم یا پاستوریزه نشده است و حاوی ویتامینهای طبیعی، آنزیمها، آنتی اکسیدانهای قدرتمند و سایر مواد مغذی مهم است. این عسل دارای خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی است و باعث سلامتی دستگاه گوارش میشود. همچنین، عسل خام ترکیبی از گرده گلهای محلی است که میتواند سیستم ایمنی بدن فرد را تقویت کند.
هنگامی که عسل از کندو برداشته میشود باید صاف شود تا قسمتهایی از بدن زنبورها و تکههای موم از بین برود. اگر از صافی درشت و بدون حرارت دادن استفاده شود، عسل حاوی گردهای است که از منطقه محلی در عسل اصلی وجود داشته است. اگر عسل خام به طور منظم خورده شود، میتواند علائم آلرژی به گرده را نیز در انسان کاهش دهد.
عسلی معمولی چیست؟
بر خلاف عسل خام، عسل معمولی مراحل پاستوریزاسیون را طی میکند. این بدان معناست که تولیدکنندگان عسل خام را گرم میکنند که باعث میشود سلولهای مخمری که دارای اثرات فراوانی بر طعم عسل هستند، از بین بروند. بدین ترتیب، ماندگاری عسل افزایش یافته و شفافیت و جذابیت آن بیشتر میشود. با این حال، پاستوریزاسیون ممکن است بر مقدار مواد مغذی موجود در عسل تأثیر منفی داشته باشد.
بیشتر عسلهای تجاری که از روش فرآوری توضیح داده شده استفاده میکند، از نوع خام نمیباشد. در عوض برای تهیه عسل پاستوریزه، از گرما به همراه فیلترهای بسیار ریز استفاده میشود. بنابراین، عسل تولید شده، حاوی گرده نیست اما ماندگاری بالایی دارد. از این رو، عسل پاستوریزه و فوق العاده فیلتر شده، فواید غذایی عسل خام را نخواهد داشت.
در ایالات متحده، FDA بیان میدارد که هر محصولی که بیش از حد فیلتر شده باشد و حاوی گرده نباشد، عسل نیست. فیلتر کردن روشی است که در آن عسل فوق العاده گرم شده و سپس با فشار زیاد از طریق فیلترهای بسیار کوچک مجبور به حذف گرده میشود. این روش یک تکنیک خاص است که توسط چینیها تصحیح شده است و سالهاست که آنها عسل خود را (برخی حاوی آنتی بیوتیک غیرقانونی و مواد دیگر مانند فلزات سنگین) به طور غیرقانونی در بازار ایالات متحده به فروش میرسانند.
مزایای سلامتی عسل خام
این نوع عسل در طول تاریخ به عنوان یک داروی عمومی مورد استفاده افراد مختلف قرار گرفته است. این ماده ارگانیک، دارای فواید و کاربردهای پزشکی متفاوتی است. حتی در بعضی از بیمارستانها از عسل خام به عنوان درمان زخم استفاده میشود. صدها سال است که مردم از این عسل در طب سنتی استفاده میکنند. این ماده طبیعی و شیرین ممکن است حاوی عناصر مفیدی باشد که عسل فرآوری شده فاقد آنهاست.
عسل یکی از قدرتمندترین داروهای طبیعی برای بسیاری از موارد از جمله سرماخوردگی، سرفه و ترمیم زخم است. عسل خام با خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی یکی از بهترین مواد اولیه برای کمک به بدن در مقابله با بیماریهای مختلف از جمله آلرژیهای فصلی است. گنجاندن عسل در رژیم غذایی با مصرف منظم فواید بیشماری به دنبال دارد. کلید دستیابی خواص درمانی این است که به دنبال عسل خام محلی باشید.
این ماده دارای ترکیبات گیاهی سالم است و با چندین مزیت سلامتی مرتبط است. با این حال، بحث در مورد سالم ترین نوع عسل، خام یا معمولی، وجود دارد. برخی از افراد معتقدند که انواع خام عسل برای سلامتی مطلوب بهتر است، در حالی که دیگران ادعا میکنند هیچ تفاوتی بین این دو نوع عسل وجود ندارد.
تحقیقات تأیید نکرده است که عسل خام از مزایای سلامتی بیشتری نسبت به عسل معمولی برخوردار باشد، اما معمولا فرآوری و پاستوریزه شدن عسل معمولی میتواند باعث کاهش بسیاری از عناصر مفید شود. به همین دلیل، فواید سلامتی عسل خام بیشتر از عسل معمولی است.
برخی شواهد تاریخی تخمین میزند که انسان بیش از 8000 سال از عسل استفاده کرده است. در دوران باستان، مردم از عسل خام استفاده میکردند، این در حالی است که امروزه، اکثر افراد از عسل پاستوریزه میل میکنند. عسل طیف وسیعی از فواید سلامتی را برای شما فراهم میکند. در ادامه برخی از خواص مفید عسل خام ارائه شده است:
- عمل ضد باکتری
- اثرات ترمیم زخم
- آنتی اکسیدان قوی
- اثرات ضد التهابی
عسل خام حاوی گرده و موم زنبور عسل است که مادهای چسبناک و چسب مانند میباشد. زنبورهای عسل برای نگه داشتن کندو خود از آن استفاده میکنند. این در حالی است که عسل معمولی ممکن است همان مقادیر موم و گرده زنبور موجود در عسل خام را نداشته باشد. مطالعات اخیر نشان میدهد که موم و گرده زنبور عسل میتوانند خواص ضد التهاب، آنتی اکسیدان، ضد باکتری و ضد سرطانی داشته باشند.
در ادامه تعدادی از فواید سلامتی عسل خام در برابر عسل معمولی بیان شده است. اگر به سلامتی خود اهمیت میدهید، از مصرف این شهد ارگانیک غافل نباشید.
- ضد ویروس
- ضد قارچ
- ضد باکتری
- ضد سرطان
- ضد التهاب
- سرکوب سرفه
- تثبیت کننده قند خون
- حاوی آنتی بیوتیک
- طلای پاک،
- مات، ابری، چسبناک
- حاوی آنزیمها و ویتامینهای مفید
- بهبود زخم
- کاهش رادیکال آزاد
- کاهش کلسترول LDL
- حاوی فلاونوئیدها و مواد مغذی گیاهی
- حاوی گرده زنبور عسل
- تثبیت کننده فشار خون
- تقویت سیستم ایمنی
- ارتقا و بهبود سلامت گوارش
دلایل خرید عسل خام
وقتی به سبزیجات فکر میکنیم، شاید به نظر برسد سبزیجات خام و فرآوری نشده از نظر ارزش غذایی از عسل خام، ارزش بالاتری دارند. این در حالی است که از نظر مواد آنتی اسیدانی تفاوت چندانی با عسل خام ندارند.
اکثر عسلهای قابل فروش در فروشگاههای مواد غذایی، پاستوریزه هستند. بنابراین، گرمای زیاد باعث از بین بردن مخمرهای ناخواسته شده که میتواند رنگ و بافت عسل را بهبود و ماندگاری را افزایش دهند. این در حالی است که امکان دارد هرگونه مواد مغذی مفید نیز در این روند از بین بروند. اگر میخواهید عسل خام را امتحان کنید، آن را از یک تولید کننده محلی مورد اعتماد خریداری کنید. با خرید عسل خام از تولید کنندگان محلی عسل، میتوانید مطمئن باشید که عسل خریداری شده، واقعا خام است و دارای خواص مفیدی است که انسان قرنها برای درمان بسیاری از بیماریها از آن استفاده کرده است.
هنگامی که عسل خام را از یک زنبوردار محلی خریداری میکنید، نه تنها به تجارت کوچک آن کمک کرده، بلکه عسل تهیه شده از گرده گیاهان ارگانیک را مصرف میکنید. یکی دیگر از مزایای شگفت انگیز استفاده از عسل با منبع محلی حمایت از زنبورهای عسل است که به دلیل آفت کشها، بیماریها و آلایندههای محیطی هر ساله میلیونها تعداد از آنها از بین میروند (معروف به اختلال فروپاشی کلنی).
اکنون این سوال مطرح میشود که اگر عسل مصرفی به صورت خام نباشد و از مزایای تغذیهای عسل برخوردار نباشد، آنچه در فروشگاهها به عنوان عسل به فروش میرسد چه فایدهای دارد؟ عسل محلی واقعی احتمالاً هزینه بیشتری خواهد داشت، اما حداقل میدانید که این ماده از مزایای عسل واقعی برای سلامتی برخوردار است.
خرید عسل طبیعی خام
توصیف عسل خام در مقابل عسل فرآوری شده
هم اکنون این سوال مطرح میشود که عسل خام بهتر است یا معمولی؟ عسل خام که با استخراج عسل از لانه زنبوریهای کندو و ریختن آن روی یک توری یا پارچه نایلونی تهیه میشود، تا عسل بدین طریق از ناخالصیهایی مانند موم و زنبورهای مرده جدا شود. هنگامی که صاف شد، این عسل وارد بطری شده و آماده لذت بردن است. از طرف دیگر، تولید عسل عادی قبل از بستهبندی بطری شامل چندین مرحله دیگر مانند پاستوریزاسیون و فیلتراسیون میباشد.
پاستوریزاسیون فرآیندی است که با اعمال حرارت زیاد مخمر موجود در عسل خام از بین میرود. این موضوع به ماندگاری بیشتر عسل کمک کرده و آن را نرمتر میکند. همچنین، فیلتراسیون بیشتر ناخالصیها مانند بقایا و حبابهای هوا را از بین میبرد تا عسل برای مدت زمان بیشتری به عنوان مایع شفاف باقی بماند. این کار از نظر زیبایی شناختی برای بسیاری از مصرف کنندگان جذاب است.
برخی از عسلهای تجاری علاوه بر این با انجام اولترافیلتراسیون فرآوری میشوند. این فرآیند برای شفافیت بیشتر است و مدت زمان طولانیتری آن را تصفیه میکنند، اما همچنین میتواند مواد مغذی مفیدی مانند گرده، آنزیم ها و آنتی اکسیدانها را از بین ببرد. علاوه بر این، برخی از تولید کنندگان برای کاهش هزینهها ممکن است شکر یا شیرین کنندهها را به عسل اضافه کنند.
بنابراین، عسل خام پس از خارج شدن از کندو، صاف شده و مستقیماً درون بطری ریخته میشود و روشهای پردازش تجاری را دور می زند. این امر میتواند باعث ایجاد تمایزهای گوناگون بین این دو نوع عسل خصوصاً از نظر کیفیت شود. در ادامه تفاوتهای اصلی بین عسل خام و معمولی آورده شده است.
عسل خام حاوی طیف گستردهای از مواد مغذی است. این ماده تقریباً 22 اسید آمینه، 31 ماده معدنی مختلف و طیف وسیعی از ویتامینها و آنزیمها را دارد. با این حال، مواد مغذی فقط در مقادیر کمیاب وجود دارد. آنچه در مورد عسل خام قابل توجه است این است که حاوی نزدیک به 30 نوع ترکیب گیاهی فعال به نام پلی فنول میباشد و به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکند. بسیاری از مطالعات این آنتی اکسیدانها را با مزایای چشمگیر سلامتی، از جمله کاهش التهاب و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سرطانهای خاص مرتبط دانستهاند. برعکس، عسلهای تجاری به دلیل روشهای فرآوری مختلف ممکن است حاوی آنتی اکسیدان کمتری باشند.
عسل خام و درمان شوره سر
عسل خام قرنهاست که به دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی و ضد قارچی مورد استفاده قرار میگیرد. آخرین تحقیقات نشان داده است که عسل خام برای درمان بیماریهای پوست سر بسیار عالی است. همچنین، این شهد شیرین برای تسکین گلودرد، کمک به کاهش سرفه شناخته شده است و برای درمان زخم نیز بسیار مفید است.
رفع شوره سر با عسل
لازم به ذکر است که عسل خام ضد التهاب بوده و میتواند ترمیم زخم را تسهیل کند. در حقیقت، عسل خام در بیش از 500 روش درمانی سنتی باستان استفاده شده است که در نقاشیهای عصر حجر و مصنوعات مصر باستان به تصویر کشیده شده است.
آخرین تحقیقات در مورد فواید عسل نشان داده است که عسل خام یک درمان عالی برای شوره سر، ریزش مو و خارش و پوسته پوسته شدن پوست سر است. درماتیت سبورئیک یا شوره سر، یک وضعیت شرم آور است که تقریبا هر کسی در برخی از مراحل زندگی خود آن را تجربه کرده است. یک مطالعه جدید با عنوان “اثرات درمانی و پیشگیری کننده عسل خام بر درماتیت سبورهای مزمن” نشان داده است که عسل خام و فرآوری نشده میتواند از مزایای مفیدی برخوردار باشد.
عسل خام از محلول 90 درصد عسل و 10 درصد آب گرم رقیق شده، در پوست سر 30 داوطلب 15 تا 60 ساله ماساژ داده شد. همه داوطلبان از پوسته پوسته شدن، خارش، ریزش مو یا درماتیت صورت و قفسه سینه رنج میبردند. محلول عسل به مدت سه ساعت روی پوست سر آنها نگه داشته و سپس با آب گرم شستشو داده شد. داوطلبان مجبور بودند این کار را یک روز در میان و به مدت چهار هفته انجام دهند. در پایان چهار هفته، محققان دریافتند که همه بیماران، خارش، ریزش، پوسته پوسته شدن کمتر پوست سر و از بین رفتن ضایعات پوستی را گزارش کردهاند.
سپس، از نیمی از داوطلبان خواسته شد که درمان عسل را به مدت شش ماه آینده، یک بار در هفته ادامه دهند و به نیمی دیگر دستور داده شود که درمان را متوقف کنند. هیچکدام از بیمارانی که معمولا عادت هفتهای خود را ادامه میدادند، بیماری عود نکرد و پوست سر آنها همچنان بدون پوسته باقی ماند. اما کسانی که این معالجات را متوقف کردند، در طی 2-4 ماه بیماری مجدد عود کرد.
ممکن است چنین نتیجهگیری شود که عسل خام میتواند به طور قابل توجهی درماتیت سبورئیک و ریزش مو را بهبود بخشد و هنگام استفاده هفتگی از عود بیماری جلوگیری کند، اما باید اظهار داشت که:
اگرچه به طور دقیق مشخص نیست که چرا عسل برای درمان پوست سر بسیار موثر است، اما یک نظریه این است که شوره سر در واقع یک عفونت قارچی است و از آنجا که عسل خام ضد قارچ است، به از بین بردن قارچ و کاهش التهاب کمک میکند. اگرچه ممکن است استفاده از شامپوی ضد شوره به عنوان راه حل آسانتری برای بیماری پوست سر به نظر برسد، اما غالباً این شامپوها دارای مواد شیمیایی مضر و سرطان زا میباشند و معمولاً بعد از مدتی موثر نخواهند بود. از طرف دیگر عسل خام هیچ عارضهای ندارد و یک راهحل کاملاً ایمن و طبیعی است.
گرچه عسل خام برای بزرگسالان سالم بی خطر است، اما میتواند برای نوزادان خطرناک باشد. این ماده ممکن است حاوی اسپور باکتری Clostridium botulinum باشد که میتواند در روده نوزادان رشد کند. بنابراین، توصیه میشود از مصرف آن برای نوزادان در حال رشد خودداری کنید.
منابع: betterhensandgardens, medicalnewstoday, healthline, foreverconscious