نگهداری عسل بسیار آسان است. یکی از بهترین چیزهایی که وجود دارد این است که به این زودیها خراب نمیشود یا بهتر است بگوییم بطور کلی خراب بشو نیست و باکتریها به راحتی در آن رشد نمیکنند.
اما ظروف بستهبندی نامناسب میتواند باعث خراب شدن عسل یا حداقل افت کیفیت بافتها، طعم و عطر آن شود.
“نگهداری عسل در اتاقی با دمای سرد” سادهترین قانون محسوب میشود.
اما باید توجه داشته باشید دمای زیر صفر درجه میتواند بسیاری از اسیدهای آمینه و ویتامینهای موجود در عسل را از بین ببرد. و از طرفی دمای بالاتر از 45 درجه سانتیگراد هم عطر، طعم و رنگ را دچار تغییراتی میکند و خواص مفید عسل را کاهش میدهد.
برای ذخیره و نگهداری عسل یک ظرف مناسب و غیر قابل نفود بوسیلهی هوا پیدا کنید. اگر زمان نگهداری طولانی مدت باشد بهتر است از استفاده از ظروف پلاستیکی یا فلزی خودداری کنید. قابهای شیشهای بهترین ظروف پیشنهادی هستند. اما در صورت زیاد بودن مقدار عسل، میتوانید از ظروف استیل نیز استفاده کنید.
یک مکان خشک و خنک برای قرار دادن ظروف انتخاب کنید. زیرا رطوبت یکی از بزرگترین دشمنان عسل محسوب میشود. بنابراین همیشه حتماً در قوطیها را محکم ببندید تا این ماده هنگام قرار گرفتن در معرض هوا بو و رطوبت محیط را جذب نکند.
در بیشتر موارد، داخل کمد یا زیر شیروانی برای نگهداری عسل کافی خواهد بود. البته باید اطمینان حاصل کنید که کمد یا انبار غذا تاریک است و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نمیگیرد.
از قرار دادن ظروف عسل در نزدیکی اجاق گاز یا گرما خودداری کنید.
هنگامی که عسل قدیمیتر میشود، ممکن است شکلی جامد به خود بگیرد و یا در اصطلاح علمی کریستالیزه شود یا رس ببندد. این روند طبیعی است و میتواند بعد گذشت 3 الی 6 ماه از برداشت آن رخ دهد. در واقع، اگر این اتفاق نیفتد ممکن است عسل طبیعی نباشد.
همچنین توجه داشته باشید از ” کجا و از چه کسی عسل خریداری کردهاید؟ “.
با قدیمیتر شدن عسل طعم نیز میتواند تغییر پیدا کند. و ممکن است در کمتر از یک سال متوجه تغییرات چشمگیری شوید.
رس بستن یا شکرک زدن فرآیند طبیعی مولکولهای قند گلوکز است که با ترتیبهای منظم موسوم به کریستال کنار هم قرار میگیرند. این فرآیند به هیچ وجه به معنی از بین بردن ناخالصی، سن و کیفیت عسل نیست. حتی عسل رس زده میتواند بهترین نوع عسل برای مصرف باشد.
نگهداری عسل در یخچال و فریزر رس بستن آن را سریعتر میکند.
میزان رس بستن انواع مختلف عسل متفاوت است. به عنوان مثال، در عسل اقاقیا، تمایل به رس بستن خیلی کمتر از سایر انواع عسل است و این عسل مقاومت زیادی در برابر فرآیند رس بستن از خود نشان میدهد. در حالی که عسل های قاصدک، شبدر و اسطوخودوس خیلی سریعتر رس میبندند.